Pazartesi, Ocak 29, 2007



















Sevgili Yağmur Damlası öncelikle çok özür diliyorum bu post'u yazmakta geç kaldığım için.Çok güzel bir site bulmuştum ama şimdi o site kapanmış.Gerekli bilgileri umarım burada bulursunuz. İlgili resmi de surdan gorebilirsiniz..herkesin bilmesi gereken bir konu bence.

TONSİLLEKTOMİ VE ADENOİDEKTOMİ (BADEMCİK VE GENİZ ETİ AMELİYATI)
Bademcik ve geniz eti nedir?
Adenoidler burnun gerisindeki nasofarenkse (geniz) yerleşen lenfoid dokudur. Tonsiller (bademcikler) ise boğazın her iki yanında yerleşen iki adet lenfoid dokudur.
Görevleri nelerdir?
Tonsiller ve adenoidler lenfoid dokudan oluşurlar. Özellikle ilk 3 yaş içinde hava yolu ile gelecek mikroplara karşı savunmada rol oynarlar. Gerekli olduğu takdirde 3 yaş ve üzerinde yapılan bademcik ameliyatının (tonsillektomi) vücut savunma sistemi ve sağlık üzerinde olumsuz bir etki yapmadığı bilinmektedir.
Adenoidektomi hangi durumlarda yapılır?
Adenoidektomi olarak adlandırılan geniz eti operasyonu aşağıdaki durumlarda yapılır. Bazı çocuklarda bunların bir kaçı birlikte olabilir. Solunuma engel olacak derecede büyük geniz eti: Aşrı derecede büyümüş geniz eti ağız solunumu, horlama ve uyku apne (uyku sırasında nefesin durması) gibi belirtilere yol açar. Burundan nefes alamama koku ve tat bozukluklarına sebep olabilir. Akut üst solunum yolu infeksiyonları da benzer semptomlara yol açabilir. Bu yüzden biz aileye bahsedilen semptomların devamlı olup olmadığını soruyoruz. Adenoidektomiye aile ile birlikte karar veriyoruz. Biliyoruz ki en iyi gözlemci ebeveynlerdir.
Tuba Eustachii tıkanıklığına bağlı orta kulak hastalıkları: Geniz eti mikroorganizmalar için rezervuar görevi görür. Tuba Estachii obstrüksiyonu ile tekrarlayan kulak hastalıkları (akut otitis media:orta kulak iltihabı veya seröz otitis media: Orta kulakta sıvı birikimi) ortaya çıkabilir. Tedavi ile düzelmeyen seröz otitis media varlığında adenoidektomi ile birlikte kulak zarına ventilasyon tüpü takmak gerekebilir.
Adenoidlerin neden olduğu tekrarlayan veya kronik sinüs infeksiyonları: Aynen kulak probleminde olduğu gibi büyümüş veya infekte adenoidler sekresyonların burunda birikmesine veya tekrarlayan sinüs infeksiyonlarına neden olabilir. Bir çok cerrah çocukluk çağı ciddi sinüzitlerin tedavisinde birinci basamak tedavi olarak adenoidektomiyi tercih etmektedir. Kliniğimizde de çocukluk çağı tekrarlayan sinüzitlerin cerrahi tedavisinde öncelikle adenoidektomiyi tercih etmekteyiz.
Ameliyat olmadan beklenebilir mi?
Adenoidler hayatın ikinci dekadında (on yılında) küçülürler. Fakat yol açtığı problemler beklemekten daha pahalıya mal olabilir. Özellikle uyku apne ve burun tıkanıklığı yüz ve diş gelişiminde kalıcı deformitelere yol açabilir. Ayrıca uyku bozukluğuna bağlı öğrenme ve büyüme negatif yönde etkilenebilir.
Ameliyat nasıl yapılır?
Genel anestezi altında yapılmakta, 5-15 dakika sürmektedir. Adenoid dokusu genizden kürete edilerek çıkartılır.
Adenoidektominin komplikasyonları nelerdir?
Komplikasyonlar nadirdir. Anestezi riski hastaya bağlı faktörlerle ilgilidir. Kanama nadirdir. Adenoid yatağında 7-10 gün süren yüzeysel infeksiyon gelişir, derin infeksiyon oldukça seyrektir. Yarık damak dudak ve Down sendromlu çocuklarda dikkatli muayene ve inceleme yapılması gerekir. Bu çocuklara yapılan adenoidektomi sonrası “velofarengeal yetmezlik” ( seslerin ve yiyeceklerin genize kaçması) gelişebilir, konuşma ve yutma etkilenebilir. Biz bu komplikasyona rastlamadık; ancak literatürde rapor edilmiş olgular mevcuttur.
Ameliyat sonrası nasıl geçer? Adenoidektomi tonsillektomiden daha az ağrılı bir operasyon olup ağrı kesicilere sıklıkla ihtiyaç duyulmaz. Burun tıkanıklığı 7-10 gün sonra düzelmektedir. Çocuğun aktivitelerini kısıtlamıyoruz. Çocuklara normal diyet öneriyoruz. 10 gün sonra kontrole çağırıyoruz.
Tonsillektomi (bademcik ameliyatı) hangi durumlarda yapılır?
Büyük tonsiller: Solunum, yutma ve konuşmayı etkileyecek kadar büyük tonsillerde operasyon öneriyoruz. Hava yolunda darlığa neden olan tonsiller aynı büyümüş adenoidler gibi horlama ve uyku apnesine sebep olmaktadır. Bu da hayatın ileri evresinde sağlık problemlerine sebep olmaktadır.
Tekrarlayan ve kronik infeksiyonlar: Sık tekrarlayan tonsil infeksiyonlarında (tonsillit) tonsillektomiyi öneriyoruz. Peritonsiller apse: Peritonsiller apse varlığında apseyi boşaltıp, antibiyotik tedavisi veriyoruz. İyileşme sonrası tonsillektomi öneriyoruz. Kronik kriptik tonsillit: Tonsiller kript adı verilen birçok cepçiklerden oluşmaktadır. Bazı hastalarda bu kriptler pis kokulu beyaz rekli atıklar içerir. Bu atıklar bakteri ve ölü hücrelerden oluşur. Antibiyotikler geçici rahatlama sağlamaktadır. Kesin tedavisi tonsillektomidir. Asimetrik şekilde büyümüş tonsiller: Asimetrik olarak büyük görünen tonsillerde tonsillektomi yapılmalıdır. Durdurulamayan tonsil kanaması: Herhangi bir nedenle oluşan ve diğer yöntemlerle durdurulamayan tonsil kanamalarında tonsillektomi yapılır.
Tonsillektomiyi hangi durumlarda önermiyoruz?
Kanama yatkınlığı: Kanamaya meyilli hastalarda kan tablosunu düzeltmeden tonsillektomiyi önermiyoruz.
Akut tonsillit: Tonsilde akut infeksiyon varlığında yapılan tonsillektomi sonrası kanama riski yüksektir. Bu yüzden akut infeksiyon düzeldikten sonra tonsillektomi yapıyoruz.
İlaç kullanımı: Aspirin ve oral antikoagulan (halk arasında kanı sulandırıcı ilaçlar olak bilinirler) ilaçları kullanan hastalar 1 hafta önceden ilaçları kesilerek tonsillektomi yapılabilir. Yaş: Birçok cerrah gibi biz de tonsillektomiyi özel durumlar dışında 3 yaş ve üzeri çocuklara yapmayı tercih ediyoruz. Tonsillektomi nasıl yapılır? Genel anestezi altında operasyon yapılması sıklıkla tercih edilmekle birlikte özel durumlarda sedasyonla lokal anestezi ile de tonsillektomi yapılabilir.Klasik tekniğin yanında elektrokoter ve laser yardımlı tonsillektomi teknikleri tarif edilmiştir. Biz klasik tonsillektomiyi tercih ediyoruz. Ameliyat sonrası ağrıyı en aza indirmek için elektrokoteri mümkün oldukça az kullanıyoruz. Laser kullanımın üstünlüğüne inanmadığımız gibi operasyon sonrası şiddetli ağrıya neden olduğu için tercih etmiyoruz. Tonsillektominin komplikasyonları nelerdir? Anesteziye bağlı riskler. Ciddi problemler oldukça nadirdir.
Kanama: Tonsillektomi sonrası en sık karşılaşılan komplikasyondur. Yetişkinlerde daha sık görülür. Ameliyat sonrası erken dönemde olabileceği gibi 5-10 gün sonra da görülebilir. Bu yüzden ameliyat sonrası 10 gün içinde hastalarımıza şehir dışına çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. İnfeksiyon: Ameliyat sonrası tonsil yatağında bakteri kolonizasyonu ve buna bağlı hafif ateş görülebilir. Ciddi infeksiyon nadir olarak görülmektedir.

13 yorum:

Nasıl geçti habersiz... dedi ki...

Aaay son günlerde bu kaçıncı bana ithafen yazı yazılıyor böyle..İlk önce bir şok vaziyeti doktorcum ve utanç,sonra bir sevinç ve şımarıklık görme.
Biraz kolay şımarırım ve bu tarafta (gerçek alemde yani) kimse şımartmıyor ama
Net dünyası sağolsun:))
Ya bir türlü şu smilelerin utanmayı anlatanını bulmadılar bana. O zaman ben de sevincimi anlatayım :))) :))) :))) :)))
ve çok teşekkür ederim ilgin ve alakan için.muck.

Adsız dedi ki...

Açık beyin ameliyatını nezaman yazıcan :)

---OPTiO--- dedi ki...

yaziyi okuyamicam :)))kizma olur mu pamuk doktorum :$ öptüm kocaman...

yagmur ablama söyliyim dedim...yagmur abla utanan smili isareti su oluyo :$ msn de dene bak :))) burdan böyle yap biz anlarizz :$ hihihi....

DRNEFES dedi ki...

bak yagmur damlasıcıım optiom sana güzel bir çözüm bulmuş..utanabilirsin artıkın rahat rahat;)

o;nezaman ihtiyaç olursa ozaman yazarız:)))

optio;sen de en azından ne olduunu bil ne demekmiş tonsillektomi onu bil yeter..

Erkin dedi ki...

Bilgilendirici bir yazı. On yedi gündür bende hastayım. Benimde doktorumun bir web sayfası var. Senin bu yazdıklarını görünce sevindim. Keşke sağlık konularını içeren; içinde tıp okurken yaşadığın ilginç anılarının yer aldığı bir web sayfası, dahada ötesi uzman olduğun dalda (sadece ulusal değil!!) bütün dünyaya açılmanı arzu ederim.

Tabiki ilk önce karınca hızıyla ilerlesede hastaların ve çevre ülkelerden meslektaşlarının desteğiyle daha hızlı bilgi ve tedavi verebilirsin.

Alternatif tıb da bitkilere ne derecede güveniyorsun?

Arkadaşlarımdan biri yeni Doç oldu muayene açabilecek, darısı senin başına. Doktorluk çok kutsal bir meslek. Sana sabır ve şefkat diliyorum:))

Sevgiler

DRNEFES dedi ki...

çok teşekkür ederim erkincim..elimden geldiğince yaşadığım ufak tefek anılara yer veriyorum..ama daha büyük bir site açtığım vakit neden olmasın anılara ait ozel bir köşe..

DRNEFES dedi ki...

ayrıca her yeni oneriye açığım bütün alternatiflere..onların da bilimsel bir temeli olduktan sonra..bütün ilaçların ozunde bitkiler yok mu sanki?

halil dedi ki...

yazılanlara göre abimde Adenoidektomi var...teşhis kondu artık operasyona başlayabiliriz:D...artık geceleri rahat uyuyabiliriz...muhaha..

Adsız dedi ki...

dogru diosun...

DRNEFES dedi ki...

yukarıdaki kişi bnm hain blog beni anoniiimus olarak şettirmiş;)

Nasıl geçti habersiz... dedi ki...

:$ yav bu dolar işareti ama.:(
Hakikaten msn de yaptım,yüzü kızardı ama,burda bilmeyen dolar zannder dimi ? ama sen biliyorsun yapayım.:)

:$ :$ :$

DRNEFES dedi ki...

yok yok burdaki herkes oğrendi sen merak etme;)

Erkin dedi ki...

Benim operator, doktor, benden cok yaşlı benden kucuk en az on doktor ogrencim ve bir kaçtanede doktor arkadaşım var. Doktorların yapısı bir başka! Sen daha yeni bu guruba girdin. Vakit bulursam Anadolu yakasında sahrayıcedit'de ablam kalıyor onu ve arkadaşları gormeye yıllık iznimde gittiğimde Blogtan bir arkadaşla tanışmak istersen seninlede hastanede tanışırız. Keza guya Meltemle tanışacaktık ama biliyorsun ben cok mesgulum bu sene en az 420 civarında ogrencim ve sorumlulugu var!!! Meltemle anca telde konustuk. Dusun ikimizde Ankaradayız ama fırsat olmuyor işte.

Zaten bu aylar da sağlık problemleriyle uzulurken, sözlenmeme sevindim. Ailelerde tanıştı. Allah nazardan korsun.:))

Doktor hanım bitkileri sormamın sebebi, gerçekten ilaçlarla beraber ve gundeilk yaşamda alınırsa sıhat getirdiğine inanıyorum. Şu lokman hekim dukkanları varya adı çayı papatyya falan satıyorlar, işte oarlarda çok çeşitli şifalı bitkiler var. Tabiki ilk once doktorlar, sonra bitkiler...

Geçende söylemiştim. Sayfanın bir kısmını ulusal degil uluslararası yapıp diğer yabancı doktorlarla hem ulkemizi heme ortak hastalıkları sitende tartışmak , bilgi alışverişi yapman beni mutlu kılar. Çünkü siz değerli genç doktorların diğer ülkelerdede seminer ve konferanslarda gormek hele kendi arkadaşımı gormek daha cok mutlu eder.:)) Ben değişik ülkelerde kaldım, dolaştım. Farklı bir gozle hem kendi ulkene bakıyorsun hemde kendi mesleginle ilgili diğer meslektaşlarınla sohbet edip akademik bilgini zenginleştirebiliyorsun. Neyse çok konuştum.:))

Tekrar başarılar...